Bereik je doel - Personal Franchise

Sneller je doelen bereiken, 3 onmisbare technieken

Er is een verschil tussen hard werken en slim werken. Als je maar hard genoeg werkt ga je vanzelf je doel bereiken, zegt men vaak. Maar is dat ook zo?

Je kunt een eindeloos lange weg aanleggen, maar als je dan niet op de goede bestemming aan komt heb je voor niets heel hard gewerkt. Daar word je natuurlijk niet vrolijk van.

 

Sneller je doelen bereiken – 3 onmisbare technieken

Wil je sneller je doelen bereiken met minder moeite? Natuurlijk, wie niet? In dit blog vind je drie slimme stappen die je helpen om je dromen waar te maken.

Hard versus Slim werken

Er is een verschil tussen hard werken en slim werken. Als je maar hard genoeg werkt ga je vanzelf je doel bereiken, zegt men vaak. Maar is dat ook zo? Je kunt een eindeloos lange weg aanleggen, maar als je dan niet op de goede bestemming aan komt heb je voor niets heel hard gewerkt. Daar word je natuurlijk niet vrolijk van.
Ik ken veel ondernemers, zeker ook in het vakgebied van de Social Selling, die hun bedrijf starten zonder goed plan. Een businessplan zeg maar. En dan heb ik het niet over een compleet uitgewerkt boekwerk waarin ieder detail tot achter de komma staat beschreven. Nee, dan heb ik het gewoon over een of twee A4-tjes met een aantal essentiële vragen voorzien van duidelijke antwoorden.
Deze mensen gaan vaak met een prijzenswaardig enthousiasme van start. Het enthousiasme en de overtuiging dat het niet kan mislukken is zó groot dat iedere minuut aan planning vooraf als ‘zonde van tijd’, ‘overbodig’ en soms zelfs als ‘ongewenste betutteling’ wordt gezien. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen, ik behoorde ook tot deze categorie!
Maar op enig moment loop je vast! Dan ben je heel hard aan het werk en begrijp je niet waarom het niet lukt. Voor mij was dat reden om op onderzoek uit te gaan. Gaandeweg kwam ik tot de conclusie dat er drie cruciale stappen zijn die je moet zetten om succesvol te worden. Deze stappen leggen het fundament onder jouw doelen, jouw dromen.
Welke dat zijn, dat ga ik je vertellen: 

1: Bepaal wat je prioriteiten zijn 

Dat klinkt vrij eenvoudig, alleen in de praktijk blijkt dit toch lastig. Je moet namelijk taken gaan schrappen. Afspraken uit je agenda halen. Met andere woorden, je moet ‘nee’ leren zeggen. Dat vraagt vastberadenheid en lef. Het betekent dat je achter je gemaakte keuze blijft staan, namelijk dat je jouw doelen en dromen waar gaat maken, en je rug recht houdt.
Dat kan alleen als je helder hebt waar je ‘ja’ en waar je ‘nee’ tegen moet zeggen. En daar kom je dus achter door een plan te maken. Gewoon een eenvoudig plan, met een paar eenvoudige vragen. En met dat plan weet je precies of iets prioriteit heeft of niet. Of je het wel of niet in je agenda in gaat plannen én het geeft je ook de tools om aan een familielid, buurvrouw, collega, vriendin, school uit te leggen waarom je deze keer even een rondje overslaat als er een klus gedaan moet worden.


Hoe zit dit plan eruit?
A. Bepaal wat je wilt bereiken
Hoe ziet succes er voor jouw uit? Met andere woorden, wat is je eindbestemming? Stel je voor dat er geen enkele belemmering zou zijn. Je kunt de hele dag doen waar je zin in hebt, niets of niemand staat je in de weg. Wat zou je dan doen? Dát is je eindbestemming.
Die eindbestemming moet concreet zijn. Dus niet ‘ik wil rijk zijn’ of ‘ik wil gelukkig zijn’. Nee, hoe ziet rijk zijn eruit? Wat doe je dan de hele dag? En hoe ziet gelukkig zijn eruit? Beschrijf het zo concreet dat je het zou kunnen tekenen en schrijf het in ieder geval op.


B. Kijk waar je nu staat 
Als je weet waar je naar toe wilt, ga je kijken waar je nu staat. Stel het is je droom om zorgeloos te leven en binnen 20 jaar de hypotheek af te lossen. Je kinderen gun je een goede studie en ook dat kost geld. Op basis van deze wensen kun je bepalen welk inkomen je daar voor nodig hebt. En stel dat het je wens is om dat inkomen te verdienen met een eigen Social Selling bedrijf waarmee mensen helpt om gezond te slapen.
Stel dat je op dit moment ook 24 uur per week in loondienst werkt, maar daar wil je op termijn mee stoppen. Dan weet je hoeveel uur per week je tijd hebt voor je nieuwe project en hoeveel geld dat precies op moet brengen. Het aantal uren dat je nodig hebt om je dromen waar te maken, reserveer je in je agenda! Iedere week weer!
Op basis van deze duidelijke informatie kun je opschrijven wat je moet doen om van A naar B te komen. Waar sta je nu, waar wil je heen en wat moet je doen om daar te komen?
Je kunt nu een goede inschatting maken van de termijn die je nodig hebt om je droom waar te maken. Verdeel de acties over deze termijn en zet deze stappen allemaal zo helder mogelijk op papier. Deze acties vormen samen de route naar het bereiken van jouw succesvolle leven. Deel deze acties op in kleine simpele stappen die je moet zetten en doe iedere dag een aantal dingen die nodig zijn om je doel te bereiken.


C. Maak deze acties topprioriteit
En dit is waar het om gaat. Het is misschien even wennen om je eindbestemming op de schrijven en heel concreet te maken. Maar dat lukt de meeste mensen over het algemeen wel. Een actieplan maken ook. Maar dan komt het aan op de uitvoering, deze is cruciaal. Of het nu gaat om het volgen van een opleiding, het verkrijgen van belangrijke kennis of op zoek gaan naar klanten, je zult  het moeten gaan doen! En het is o zo verleidelijk om niet vandaag, maar morgen te beginnen.

2: Doe alleen dingen die prioriteit hebben

Hier ligt een uitdaging! Want zonder dat je het door hebt glipt de tijd weg, een dag is zo voorbij.

Je prioriteiten zijn de acties die je leiden naar het waarmaken van jouw droom. In je agenda staan iedere week de uren geblokt dat je daar aan gaat werken. Hier wijk je niet van af! In die uren, werk je aan die acties die jou het gewenste succes en geluk gaan brengen en je laat je door niets en niemand weerhouden.

3: Je werk plannen 

Neem iedere dag een paar minuten de tijd om je werk te plannen. Ook dit is iets waar mensen over het algemeen geen tijd voor vrij maken. Het wordt gezien als overbodig, tijdrovend en niet effectief. Zie het als nuttig, urgent en succesbepalend en je staat 1-0 voor op je concurrent!!

De laatste onmisbare ‘kritische succesfactor’ is het uitzetten van al je meldingen en push-up berichten. E-Mail, WhatsApp, sociale media en allerlei andere apps sturen ons de hele dag door berichten. En als die aanstaan krijg je toch de onbedwingbare neiging om ‘even snel’ te kijken.

Zet al die meldingen uit en kijk één of twee keer per dag wat je aan berichten hebt binnen gekregen. Dat is meteen een goed moment om te antwoorden. Dit gaat je enorm veel tijd opleveren! Want iedere keer dat je afgeleid wordt ben je uit je concentratie, je zogenaamde ‘flow’. Het kost je iedere keer meerdere minuten weer gefocust verder te werken aan de taak waar je mee bezig bent.

Plan dus ook één of twee momenten per dag in om berichten te lezen en te beantwoorden, dan hoef je daar de rest van de dag niet meer naar om te kijken. Dat spaart niet alleen heel veel tijd, het geeft ook enorm veel rust.

Herken je dit en wil je het tij keren?

Meld je dan aan voor de Social Selling Next Level Training

De online training bestaat uit videolessen en een werkboek waarmee je jouw eigen recept voor slim werken creëert. Een investering die je niets meer dan tijd kost en je enorm gaat helpen. Je gaat rust ervaren en succes zaaien en oogsten.

Doe je mee? 

Succes is om te delen

Wil je meer weten over het Social Selling bedrijfsconcept?

Vraag een gratis exemplaar van het magazine aan. Daarin lees je alles over wat ondernemen met Social Selling betekent én wat je kunt doen om succesvol te worden.

Laat hier je gegevens achter en we sturen je een digitale versie zo snel mogelijk naar je toe. 

Meer tips en info
Scroll naar boven